Muzej Stara livnica

Muzej Stara livnica

O nama

O nama

  • Enterijer muzeja Stara livnica
    Enterijer muzeja Stara livnica
  • Potez Kneževog arsenala
    Potez Kneževog arsenala
  • Stare peći
    Stare peći

Muzej Zavoda Crvena Zastava (ZCZ) osnovan je i otvoren oktobra 1953. godine, povodom stogodišnjice fabrike. Tematika muzeja je istorijat i razvoj fabrike. Izložba je bila postavljena u zgradi današnje Čaurnice i sadržala je proizvodni program i tehničku opremu fabrike. Kada se proizvodnja proširila i automobilska industrija zaživela, muzej je, u skladu sa tim, izmenjen 1960. godine i pridodata mu je nova izložba koju su činili novi proizvodi autoindustrije.

Postavka muzeja je 1973. godine radikalno izmenjena. Povod je bio 120. godišnjica fabrike. Odlukom Radničkog saveta ZCZ iz 1972. godine osniva se muzej istorijsko-tehničkog razvoja ZCZ. Za tu priliku adaptirana je zgrada stare Topolivnice. Postavka obrađuje 165 godina razvoja fabrike kroz proizvodni program, mašine i alate, originalna dokumenta, kopije i fotografije. Izložba pokazuje tehničko-tehnološki razvoj fabrike, ali i njenu ulogu u naoružanju srpske vojske. Takođe pokazuje značaj vojne fabrike za privredno-ekonomski, društveno-politički i kulturni razvoj Kragujevca, ali i cele Srbije.
Muzejska postavka je smeštena u izložbenu halu čija je površina oko 800 m ², koja nije namenski građena za muzej. Izložba je prilagođena sačuvanoj hali Livnice. Muzejski fond broji oko 5500 predmeta koji su raspoređeni u sedam muzejskih zbirki: Oružje i oprema, Mašine i alati, Arhivska građa, Fotografije, Likovna dela, Pečati i Ordenje. Pored izložbene hale, muzej poseduje i sedam depoa i muzejsku biblioteku. Do 1994. godine, muzej se zvao Muzej Zavoda Crvena Zastava, a od tada Muzej Stara livnica. Muzej godišnje poseti više hiljada posetilaca.
Od 1973. godine stalna postavka je pretrpela par izmena. Čuvanje i održavanje Muzeja Stara livnica, raritetnog zdanja industrijske arhitekture u kome se čuva tradicija rasta srpske države, jedan je od prioriteta fabrike Zastava oružje.

 

Vesti

Noć Muzeja
16. maja održana je manifestacija “Noć muzeja” dvanesti put. Naš muzej je kao i ranijih godina uzeo učešće i otvorio svoja vrata u periodu od...
Pročitaj više "Noć Muzeja"
Noć muzeja 2015
Izložba fotografija iz fonda muzeja Stara livnica „ Radnici fabrike kroz fotografije u XX veku“ prikazuje radnike vojne fabrike kroz njenu istoriju. Izložba obuhvata period...
Pročitaj više "Noć muzeja 2015"